Sme jediná pálenica v regióne Spiš, ktorá má najmodernejšiu celomedenú technológiu regulovanú plynom s poloautomatickým riadením destilačných kotlov. Veď predsa na kvalitu výroby potrebujeme nielen odborne vyškolený personál s profesionálnym prístupom ale aj kvalitnú medenú technológiu, ktorá vďaka svojim vlastnostiam zlepšuje chuť a vôňu ovocného destilátu. A to je dôvod prečo by ste mali prísť k nám, dať si vyrobiť ovocný destilát zo svojho kvasu.
Pri výrobe destilátu používame od roku 2010 najmodernejšiu technológiu, t.j. jednokotlovú destilačnú kolónu o objeme 500 l, ktorá je vykurovaná zemným plynom. OD roku 2019 je na tomto kotly inštalovaný celomedený AROMA dom, ktorý zaručuje vysokú kvalitu destilátu. Od roku 2016 máme v prevádzke aj celomedenú jednokotlovú dvojplášťovú kolónu o objeme 200 l, ktorá je taktiež vykurovaná zemným plynom. V roku 2021 bol aj na tento kotol nainštalovaný celomedený AROMA dom.
Kompletnú technológiu do našej pálenice nám dodala firma Kovoděl Janča z Uherského Brodu.
NOVINKA SEZÓNY 2021
Sme zásadne toho názoru, že kvalita výrobného zariadenia pálenice musí obsahovať čo najviac medených častí. Pridanie ARÓMA domu pomáha zvyšovať kvalitu a hlavne chuť vyrobeného destilátu.
NOVINKA SEZÓNY 2019
Naša pálenica Vám túto sezónu predstavuje novinku z dielne firmy Kovoděl Janča (ČR) a to destilačnú kolónu AROMA Špeciál, ktorá je zameraná na profesionálnu obsluhu a zákazníkov s väčšími požiadavkami na kvalitu vyrobeného destilátu.
Kotol z rady AROMA Špeciál je vybavený novým typom parného dom, ktorý zaručí bohatosť a množstvo arómy v destiláte. Tvar tohto AROMA domu určuje veľkosť kotla.
Treba povedať, že v súčasnosti sa odlišujeme od ostatných okolitých páleníc predovšetkým plynovou reguláciou (t.j. používame plyn ako palivo). Inštaláciou tohto AROMA Špeciálu zmodernizujeme technologické zariadenie našej pálenice do tej najvyššej triedy na trhu páleníc.
Prečo sme vlastne chceli rekonštruovať ?!?
Chceme zvýšiť kvalitu výroby destilátu. To je možné iba s destilačným zariadením, ktoré je vyrobené výlučne z medi. Meď má totiž niekoľko neoceniteľných vlastností:
- Meď absorbuje síru, obsahujúcu zlúčeniny a kvasinkové bunky – ta vzniká v priebehu fermentácie a jej prítomnosť je v destilátoch nežiadúca. Zlúčeniny síry a kvasinkových buniek majú veľmi nepríjemnú vôňu.
- Meď je vynikajúci tepelný vodič a pomáha rovnomernému rozvodu tepla pri destilácii – a naopak pomáha pri chladení výparov.
- Meď zabraňuje produkcii ethyl-uhličitanu, ktorý je toxickou látkou, skladajúcou sa z kyanidov (kyanidy se nachádzajú vo vysokej koncentrácii v ovocných kvasoch, ktoré obsahujú kôstky, jadrovníky či vetvičky a iné drevité zložky).
-
Meď tiež zlepšuje kvalitu konečného produktu. Pokiaľ nie je kvas mikrobiologicky dokonalý, meď zlepší chuť i vôňu konečného produktu.
- Zdroj : (https://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/12-PROCES-DESTILACE-ALKOHOLU/44-Proc-medene-destilatory, 08.02.2019)